Szeged pedagógia

Pedagógia Intézetet

Katolikus Pedagógia Intézetet

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Pedagógia

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Gelsey Vilmos Pedagógia

„Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok!” (Jn 15,7)

„… s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim 2,2)

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg!” (Jak 1,22)

„Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” (Lk 8,21)

„Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják.” (Jn 15,20)

„Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Az Istennek énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket.” (Kol 3,16)

„Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.” (Lk 8,18)

„…aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” (Jn 8,51)

10 éves a SZEGEPI

2024 - a Tehetség Éve

„…aki megtartja tanítását, abban az Isten szeretete valóban tökéletes.” (1Jn 2,5)

Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.” (Mt 22,16)

„Aki szeret engem, az megtartja tanításomat…” (Jn 14,23)

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

"Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk" (1 Jn 4,9)

„Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.” (Mt 24,35)

„… mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.” (Mt 7,29)

„Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja…” (Lk 9,26)

Betűméret:  A   A   A
Aktuális hírek

Őszi erdei óvodában a Gyakorló 2019-09-26

Article main image

Őszi erdei óvodában a Gyakorló

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskolában és Gyakorlóóvodában már hagyomány az őszi erdei ovi-suli, melyet kisebbek és nagyobbak is egyaránt nagyon várnak. A gyermekeknek itt lehetőségük van az „őszi hangulat” megtapasztalására,a természetben végbemenő változások megfigyelésére.

A Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskolában és Gyakorlóóvodában már hagyomány az őszi erdei ovi-suli, melyet kisebbek és nagyobbak is egyaránt nagyon várnak. A gyermekeknek itt lehetőségük van az „őszi hangulat” megtapasztalására,a természetben végbemenő változások megfigyelésére.

 

„Az ősz (…)egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.” Albert Camus

 

Ez év őszén 4 csoport vett részt az erdei óvodában és projektjeik témája „Az ősz növényvilága” volt.

A Búzavirág csoport „Mi fán terem” projektjük feldolgozásában elkészítették a csoport évfáját, amelynek 12 ágán minden gyermek megtalálhatta a saját levelét és leolvashatta róla, hogy melyik évszakban, hónapban, napon született.

Kelta horoszkóp alapján csoportot alakítottak a gyerekek és megismerhették, melyik a csoport fája. Így lett szilfa, diófa, hársfa, fügefa, ciprus, jegenye, szomorúfűz…

Eközben játékos formában tapasztalták meg, hogy miért van szükség a fák által biztosított tiszta levegőre és egy családnak mennyi fát kellene ültetnie, hogy a Föld zöld maradjon. Öleltek, mértek, fa energiát vettek át és gyűjtöttek olyan szavakat is, amelyben benne van a „fa” szó. Füleltek, hogy elöl, középen vagy hátul hallják a „fa” szót és közben rengeteg új élménnyel, tapasztalattal és ismerettel gazdagodtak nemcsak a természetről, hanem saját magukról is.

A Szamóca csoportos gyerekek először vettek részt az őszi erdei oviban. A tavaszi élményeik felelevenítése után a „Hétfőn egy szem makkot leltem..” projekt keretében a természetben rejlő kincsek felkutatására indultak. A gyűjtött terméseket (mogyoró, makk, gesztenye) – zöld óvodásokként csak amit a természet már elengedett-válogatták, mogyorót törtek és kóstoltak, gesztenyesárkányt barkácsoltak, farönkön egyensúlyoztak és célba dobtak.

Az utolsó napon kis hátizsákjukkal hátukon kirándulni indultak. Megfigyelték az őszi levelek pompás színeit, a vadrózsa bokor gyönyörű szirmait pirosló csipkebogyó váltotta fel. Felfedezőtúrájuk végén a Liget wellness játszóterén önfeledt játékkal zárták ezt a kalandokban gazdag hetet.

„Isten csodálatos világa” erdei ovis programjában a Cseresznye csoport az őszi természet szépségeinek megfigyelése volt a fő téma. E csoport gyermekei már ismerősként tértek vissza az erdei oviba, bebarangolták a tábor területét. A sok játék, mozgás, biciklizés, sárkányeregetés, körjáték mellett vizsgálódtak és a természet titkait kutatták.

Megfigyelték, megvizsgálták a legérdekesebb fákat, bokrokat, gombákat és –művészeti ovisokként- természetesen mindenhez találtak egy dalt, verset, mesét vagy találóskérdést.

Felfedezték az Arborétum növényvilágát és lehetőségük volt Kati mama kertjében szőlő szüretelésre, must és gyümölcssaláta készítésére, pogácsázásra és vidám táncolásra.

A Tulipán csoport gyermekei miután birtokba vették faházukat boldogan siettek ki a szabadba, felfedezni a tábor nyújtotta lehetőségeket. „Barátom az erdő” projekt keretében a táborban található fákkal, termésekkel ismerkedtek, melyeket kis kosaraikba gyűjtöttek. A következő nap folyamán ezekből, a természet által már elengedett kincsekből vetélkedőt tartottak: az előre előkészített fákat ábrázoló képekhez kellet társítani az előző nap folyamán gyűjtött leveleket, terméseket, majd hozzájuk tartozó verseket, dalokat és mondókákat is hallattak. Végezetül ezekből, a gyűjtött kincsekből termés képeket készítettek, melyeket a szüleik számára egy kis kiállítás keretén belül meg is mutattak.

Kerékpártúrájuk során a Körös-Maros Nemzeti Park egyedi növényflóráját és a számukra már ismerős és oly kedves állatvilágot figyelték meg. A park játszóterén piknikezve tették még emlékezetesebbé ezt a csodás élményekkel teli napot-hetet.

Kondacs Tímea óvodapedagógus

Forrás: NEWJSAG