Szeged pedagógia

Pedagógia Intézetet

Katolikus Pedagógia Intézetet

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Pedagógia

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Gelsey Vilmos Pedagógia

„…aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” (Jn 8,51)

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.” (Mt 22,16)

„…aki megtartja tanítását, abban az Isten szeretete valóban tökéletes.” (1Jn 2,5)

„… s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim 2,2)

„Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.” (Mt 24,35)

„Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” (Lk 8,21)

„… mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.” (Mt 7,29)

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg!” (Jak 1,22)

„Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.” (Lk 8,18)

„Aki szeret engem, az megtartja tanításomat…” (Jn 14,23)

„Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Az Istennek énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket.” (Kol 3,16)

"Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk" (1 Jn 4,9)

„Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok!” (Jn 15,7)

„Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják.” (Jn 15,20)

„Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja…” (Lk 9,26)

Betűméret:  A   A   A
Aktuális hírek

Kiss-Rigó László a trianoni évfordulón: A nemzeti összetartozás nem ismer határokat 2020-06-12

Article main image

Kiss-Rigó László a trianoni évfordulón: A nemzeti összetartozás nem ismer határokat

Hálát kell adnunk azért, hogy itt vagyunk – buzdított a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója alkalmából bemutatott szentmisén június 4-én. Balog Zoltán református lelkész pedig arra figyelmeztetett, hogy az 1920. június 4-én történtek emléke bűnbánatra, szolidaritásra és hálára tanít.

A szentmisén Kiss-Rigó László hangsúlyozta, hogy ez a nap egyben keresztelő is, hiszen ettől a naptól Csongrád-Csanádnak nevezik a megyéjüket. A liturgián jelen volt Lázár János országgyűlési képviselő is, a névváltoztatás előterjesztője is.

A főpásztor prédikációjában elmondta, a Dóm téren kapu is emlékeztet a békediktátumra: a tér bejáratának egyik kiskapuja már 1930 óta a Trianoni kapu nevet viseli. Ez a kapu minden évben egyetlen napon, június 4-én zárva van. Kiss-Rigó László szerint sokszor mi magunk is zárt kapukkal találjuk magunkat szembe, amikor egy jó cél érdekében töretlenül haladunk előre.

Tudjuk, ha Isten bezár egy ajtót előttünk, akkor kinyit egy másikat. Kicsit keményebben fogalmazva: Isten néha jól pofon vág minket, és így mutatja meg a helyes irányt. Ilyen pofon volt Trianon is. De új lehetőségeket is adott számunkra, ezért hálát kell adnunk. Hálát adni azért, hogy túléltük és hogy itt vagyunk teljes szabadságban, és gazdagítani, szolgálni tudjuk a nemzeti összetartozást, ami nem ismer határokat – fogalmazott a püspök.

Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy az 1920. június 4-én történtek emléke bűnbánatra, szolidaritásra és hálára tanít.

Arra figyelmeztet minket, hogy másképp kellene élnünk és újjá kell születnünk, meg kell szabadulnunk a hamis kígyóktól, miközben a reményt és a szeretetet nem adhatjuk fel – tette hozzá Balog Zoltán. – Nem adjuk fel az építkezést, a nyelvet, a hitet, a jövőt, a kultúrát, magunkat és egymást sem.

Forrás: Magyar Kurír