Szeged pedagógia

Pedagógia Intézetet

Katolikus Pedagógia Intézetet

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Pedagógia

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Gelsey Vilmos Pedagógia

„Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok!” (Jn 15,7)

"Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk" (1 Jn 4,9)

„…aki megtartja tanítását, abban az Isten szeretete valóban tökéletes.” (1Jn 2,5)

„…aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” (Jn 8,51)

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

„Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.” (Mt 24,35)

„Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.” (Lk 8,18)

„… mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.” (Mt 7,29)

„Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja…” (Lk 9,26)

„… s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim 2,2)

„Aki szeret engem, az megtartja tanításomat…” (Jn 14,23)

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg!” (Jak 1,22)

„Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Az Istennek énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket.” (Kol 3,16)

„Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják.” (Jn 15,20)

Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.” (Mt 22,16)

„Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” (Lk 8,21)

Betűméret:  A   A   A
Aktualitás

Bábos csodák Békéscsabán – a XVI. Nemzetközi Bábfesztiválon járt a szarvasi Gyakorló Süni bábcsoportja 2015-07-09

Article main image

Péntektől vasárnapig tartott Békéscsabán a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál, amelyre kilenc magyar és öt külföldi társulatot hívtak meg. Mi, Süni gyermekbábcsoportosok abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy felléphettünk az utcai előadások sorában.

A rendezvényre Békéscsaba mellett Egerből, Budapestről, Gödről, Kaposvárról, Tiszaalpárról, Kecskemétről, Debrecenből és Biatorbágyról érkeztek bábos csoportok, a külföldi meghívottak között pedig olasz, holland, cseh, indonéz és orosz színjátszók is voltak.

A fesztivált péntek délután óriásbáb-felvonulás nyitotta meg, a társulatok a három nap alatt több mint 20 előadást mutattak be, a klasszikusoktól a vásári komédián át a báboperáig minden szerepelt a palettán. Elsősorban gyermekeknek való előadások voltak, de esténként felnőtteknek szóló darabokat is megtekinthetett a közönség.  Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, volt a rendezvény főszervezője.   

Mi Sünisek a szombati napra kaptunk meghívást. Reggel tíztől, este tízig „faltuk” a szebbnél szebb bábműsorokat!   

Az első csoda, ami fogadott minket – s amit egy bábos gyerek igazán értékel - egy interaktív kis kiállítás volt, ahol minden bábot megfoghattunk, kipróbálhattunk. A Napsugár Bábszínház kesztyűs, árny és botos figuráit csodálhattuk meg közelről. Kis rögtönzött előadásokat játszhattunk az ott gyülekező kicsiknek, kicsikkel. Úgy hagytuk ott, hogy még visszamegyünk! Persze nem került rá sor, mert érdekesebbnél érdekesebb látnivalókba csöppentünk. Csodaszép volt a Debreceni Vojtina Bábszínház „A kis December király” meséje, a Cseh Pavel Vangeli elvarázsolt városa, és az indonéz wayang színház. A téren Lénárt András picurka marionett bábjaival egészen elvarázsolt minket. A legjobban nekünk most talán a vásári bábjátékok tetszettek - különösen Fekete Dávid Vitéz László, és a törökök című előadása. Remekül mulattunk!

A rövid szünetekben, a téren tartalmas szórakozási lehetőségek vártak: minicirkusszal, Kádár Ferkó „Bábos” Fotószínházával és Paprika Jancsi csúzlizdájával, valamint néptánccal és kézműves bemutatókkal. Sajnos a minicirkuszba mi nem mehettünk be, csak a kicsik, de kívülről kukucskálhattunk pindurka lyukakon, és irigykedtünk...  Helyette óriás buborékokat, bábokat készíthettünk, nemezelhettünk, és korabeli ruhákban fényképezkedtünk. Este a nagy téren báboztak az Újkígyósi barátaink, és mi, és közben zenészek, néptáncosok adták a jó hangulatot. Majd a tűz körül fergeteges táncház kezdődött, a végén tűzugrással.

Jól mulattunk! Remek lezárása volt e tanévnek e kirándulás. Köszönet érte Lenkefi Zoltánnak, Sóós Emőkének, és Berta jánosnak, akik évek óta támogatják gyermek bábcsoportunkat utazó rendezőkként, és most lehetőséget adtak arra, hogy részt vehessünk e csodálatos fesztiválon.

 

(Gyekiczki Istvánné, a „Süni” gyermek bábcsoport vezetője)

 

 

 

SÜNIÉV

 

Mit lehet tudni a SÜNI Gyermek bábcsoportról?

 

E tanévben 7 tagja volt, vezetőjük Gyekiczki Istvánné (szakvezető óvónő). A szarvasi Cerminus Teatrum támogatásával, a GFF Gyakorló Iskolában van a székhehelyük. Ez évben is többször tarottak előadást Szarvason és környékén, a gyakorlóintézményben, valamint részt vettek a megyei, és országos bábfesztiválon. A megyein arany, az országoson ezüst minősítést kaptak.

 

Minden nyáron szerveznek bábos tábort, melyre az idén június 20-24-ig kerül sor. A tábor programja: játék, mese, bábkészítés, bábozás, fagyizás, és még több játék! Jelentkezni, a Cerminus Teátrumban lehet. Helyszíne: A GFF Gyakorló Óvoda és Iskola.

 

A táborba minden érdeklődő gyereket szívesen látnak, ha még a létszám engedi.

 

 

(Gyekiczki Istvánné, a „Süni” gyermek bábcsoport vezetője)

 

 

 

Article image gallery
Article image gallery
Article image gallery
Article image gallery