„… s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim 2,2)

„Aki szeret engem, az megtartja tanításomat…” (Jn 14,23)

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg!” (Jak 1,22)

Bábos csodák Békéscsabán – a XVI. Nemzetközi Bábfesztiválon járt a szarvasi Gyakorló Süni bábcsoportja

Péntektől vasárnapig tartott Békéscsabán a XVI. Nemzetközi Bábfesztivál, amelyre kilenc magyar és öt külföldi társulatot hívtak meg. Mi, Süni gyermekbábcsoportosok abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy felléphettünk az utcai előadások sorában.

A rendezvényre Békéscsaba mellett Egerből, Budapestről, Gödről, Kaposvárról, Tiszaalpárról, Kecskemétről, Debrecenből és Biatorbágyról érkeztek bábos csoportok, a külföldi meghívottak között pedig olasz, holland, cseh, indonéz és orosz színjátszók is voltak.

A fesztivált péntek délután óriásbáb-felvonulás nyitotta meg, a társulatok a három nap alatt több mint 20 előadást mutattak be, a klasszikusoktól a vásári komédián át a báboperáig minden szerepelt a palettán. Elsősorban gyermekeknek való előadások voltak, de esténként felnőtteknek szóló darabokat is megtekinthetett a közönség. Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója, volt a rendezvény főszervezője.

Mi Sünisek a szombati napra kaptunk meghívást. Reggel tíztől, este tízig „faltuk” a szebbnél szebb bábműsorokat!

Az első csoda, ami fogadott minket – s amit egy bábos gyerek igazán értékel – egy interaktív kis kiállítás volt, ahol minden bábot megfoghattunk, kipróbálhattunk. A Napsugár Bábszínház kesztyűs, árny és botos figuráit csodálhattuk meg közelről. Kis rögtönzött előadásokat játszhattunk az ott gyülekező kicsiknek, kicsikkel. Úgy hagytuk ott, hogy még visszamegyünk! Persze nem került rá sor, mert érdekesebbnél érdekesebb látnivalókba csöppentünk. Csodaszép volt a Debreceni Vojtina Bábszínház „A kis December király” meséje, a Cseh Pavel Vangeli elvarázsolt városa, és az indonéz wayang színház. A téren Lénárt András picurka marionett bábjaival egészen elvarázsolt minket. A legjobban nekünk most talán a vásári bábjátékok tetszettek – különösen Fekete Dávid Vitéz László, és a törökök című előadása. Remekül mulattunk!

A rövid szünetekben, a téren tartalmas szórakozási lehetőségek vártak: minicirkusszal, Kádár Ferkó „Bábos” Fotószínházával és Paprika Jancsi csúzlizdájával, valamint néptánccal és kézműves bemutatókkal. Sajnos a minicirkuszba mi nem mehettünk be, csak a kicsik, de kívülről kukucskálhattunk pindurka lyukakon, és irigykedtünk… Helyette óriás buborékokat, bábokat készíthettünk, nemezelhettünk, és korabeli ruhákban fényképezkedtünk. Este a nagy téren báboztak az Újkígyósi barátaink, és mi, és közben zenészek, néptáncosok adták a jó hangulatot. Majd a tűz körül fergeteges táncház kezdődött, a végén tűzugrással.

Jól mulattunk! Remek lezárása volt e tanévnek e kirándulás. Köszönet érte Lenkefi Zoltánnak, Sóós Emőkének, és Berta jánosnak, akik évek óta támogatják gyermek bábcsoportunkat utazó rendezőkként, és most lehetőséget adtak arra, hogy részt vehessünk e csodálatos fesztiválon.

(Gyekiczki Istvánné, a „Süni” gyermek bábcsoport vezetője)

SÜNIÉV

Mit lehet tudni a SÜNI Gyermek bábcsoportról?

E tanévben 7 tagja volt, vezetőjük Gyekiczki Istvánné (szakvezető óvónő). A szarvasi Cerminus Teatrum támogatásával, a GFF Gyakorló Iskolában van a székhehelyük. Ez évben is többször tarottak előadást Szarvason és környékén, a gyakorlóintézményben, valamint részt vettek a megyei, és országos bábfesztiválon. A megyein arany, az országoson ezüst minősítést kaptak.

Minden nyáron szerveznek bábos tábort, melyre az idén június 20-24-ig kerül sor. A tábor programja: játék, mese, bábkészítés, bábozás, fagyizás, és még több játék! Jelentkezni, a Cerminus Teátrumban lehet. Helyszíne: A GFF Gyakorló Óvoda és Iskola.

A táborba minden érdeklődő gyereket szívesen látnak, ha még a létszám engedi.

Jelentkezés a 2017. évi szaktanácsadói képzésekre

A szaktanácsadói kapacitás bővítése érdekében szaktanácsadói továbbképzéseket indít az Oktatási Hivatal.

Szakmai műhelynap az egyházmegyei mesterpedagógus szaktanácsadók részére

2017. március 16-án a SZEGEPI és a fenntartó SZEGEKIF közös szakmai tájékoztató, egyeztető megbeszélést tartott az egyházmegyei mesterpedagógus szaktanácsadók...

Megjelent az EMMI, tanévkezdést támogató szakmai anyaga

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárságának tanévkezdést támogató szakmai anyaga a 2016/2017. tanévre

A szegedi ferencesek rejtett kincsei

A szeged-alsóvárosi ferences kolostorban , iskoláskorú gyermek számára számos kiváló programot szerveznek, melyeken bármely intézményből jelentkező csoportokat nagy...

Összevont tanévzáró értekezlet Dócon, a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában

A 2015. június 26-i értekezlet az iskola valamennyi tagintéménye éves munkájának szakmai beszámolójával kezdődött, mely az ott folyó nevelő-oktató munka magas...

Szakmai párbeszéd a hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában

2015. június 16-án a SZEGEPI munkatársai a szakmai párbeszédnek, együttgondolkodásnak teret adó nevelőtestületi értekezleten vettek részt Hódmezővásárhelyen, a...