Szeged pedagógia

Pedagógia Intézetet

Katolikus Pedagógia Intézetet

Szeged-Csanádi Egyházmegye

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Pedagógia

Gelsey Vilmos Pedagógia Intézet

Gelsey Vilmos Pedagógia

„Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok!” (Jn 15,7)

„Ha az én tanításomat megtartották, a tieteket is megtartják.” (Jn 15,20)

„Aki ugyanis szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja…” (Lk 9,26)

„Vigyázzatok, hogyan hallgatjátok. Mert akinek van, még kap hozzá, akinek pedig nincs, attól még azt is elveszik, amiről azt véli, hogy az övé.” (Lk 8,18)

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatokat csaljátok meg!” (Jak 1,22)

„… mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók.” (Mt 7,29)

„Ég és föld elmúlik, de az én igéim el nem múlnak.” (Mt 24,35)

„… s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak.” (2Tim 2,2)

„…aki megtartja tanításomat, az nem ízleli meg a halált örökre.” (Jn 8,51)

„Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” (Mt 4,4)

„Aki szeret engem, az megtartja tanításomat…” (Jn 14,23)

„Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” (Lk 8,21)

"Isten szeretete abban nyilvánul meg bennünk, hogy Isten elküldte a világba egyszülött Fiát, hogy általa éljünk" (1 Jn 4,9)

„Legyetek hálásak, Krisztus tanítása éljen bennetek elevenen, s teljes bölcsességgel tanítsátok és intsétek egymást. Az Istennek énekeljetek hálás szívvel zsoltárt, himnuszt és szent énekeket.” (Kol 3,16)

10 éves a SZEGEPI

2024 - a Tehetség Éve

Odaküldték hozzá tanítványaikat, a Heródes-pártiakkal együtt. Ezek így beszéltek: „Mester, tudjuk, hogy igazat mondasz, az Isten útját az igazsághoz híven tanítod, nem vagy tekintettel senki személyére, mert nem igazodol emberi tekintélyhez.” (Mt 22,16)

„…aki megtartja tanítását, abban az Isten szeretete valóban tökéletes.” (1Jn 2,5)

Betűméret:  A   A   A
Aktuális hírek

Gelsey Vilmos 100. születésnapján tartott ünnepségen átadták a 2021. évi Gelsey-díjakat 2021-12-20

Gelsey Vilmos 100. születésnapján tartott ünnepségen átadták a 2021. évi Gelsey-díjakat

Korzenszky Richárd bencés szerzetes és Hegyi László miniszteri biztos kapta az idei Gelsey-díjakat; az elismeréseket pénteken, a névadó Gelsey Vilmos születésének századik évfordulóján adták át Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és annak Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete 2014-ben alapította az elismerést, ezzel is tisztelegve az idén elhunyt Gelsey Vilmos munkássága előtt. A magyar származású brit közgazdász, bankár a budapesti Királyi Egyetemi Katolikus Főgimnáziumban végzett, és jelentős szerepe volt abban, hogy ez az intézmény visszakapja eredeti épületét és ott indíthassa újra az oktatást.

A Gelsey Vilmos-díj a szoborral kitüntetésben olyan személy részesülhet, aki hosszú idő óta példamutatóan szolgálja a keresztény értékekre épülő magyar társadalom fejlődését, a gazdaság és a kultúra erősítésével is a keresztény nevelés ügyét.

Az idei díjazott, Korzenszky Richárd a pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1959-ben, és még abban az évben belépett a bencés rendbe. A teológiát Pannonhalmán végezte, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar–orosz szakos középiskolai tanári oklevelet, majd doktori fokozatot szerzett. 1973-ig Győrben gimnáziumi tanárként, majd 1979-ig Pannonhalmán főapáti titkárként, valamint teológiai és gimnáziumi tanárként dolgozott, 1989-ig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója volt. 1989–1991-ig Pannonhalmán főmonostori perjel, ugyanakkor a Magyar Katolikus Egyház megbízott képviselője volt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban, ahol 1994-ig miniszteri biztosi munkát is végzett. Abban az időszakban, 1996-ig betöltötte a Katolikus Iskolák Főhatóságának ügyvezető elnöki posztját. 1994 októberétől Tihanyban él, 2017-ig a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója volt.

A Gelsey Vilmos-díj a plakettel kitüntetést olyan személynek ítélik oda, akik elkötelezett keresztényként a magyar nemzeti kultúra, az oktatás rendszerében, irányításában ért el kimagasló eredményt. Az idei díjat Hegyi László, az egyházi felsőoktatási és szakképzési intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztos kapta. 1968-ban született, gimnáziumi tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte. Az 1980-as évek végétől aktív részese több helyi és országos civil kezdeményezésnek. Felsőoktatási tanulmányokat a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, a Hittudományi Akadémián, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, valamint a Századvég Politikai Iskola – Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közös képzésén folytatott. Pedagógusként dolgozott, 1998-tól az Országgyűlés Hivatalának munkatársa, majd 2000-től kormányzati tisztviselő. Feladatai mindvégig érintették az egyházi oktatást, a kormányzati egyházi kapcsolatokat.

Forrás: Magyar Kurír

A Kossuth Rádió 2021. december 22-ei Jó reggelt, Magyarország! című műsorában összeállítás hallgató.

A műsor visszahallgatható: a mediaklikk.hu oldalán.

Jó reggelt, Magyarország! 2021. 12. 22-ei adása

 

 

Teljes rendezvény megtekinthető

 

A rendezvény összefoglalója megtekinthető